Basis

Een basisbehandeling (+ eventuele intake) duurt ca. 45 minuten. Deze pedicurebehandeling bestaat uit de volgende onderdelen:

- Anamnese (medische/persoonlijke achtergrond) alleen de 1e keer

- Desinfecteren van de voeten

- Knippen van de nagels

- Verwijderen van overtollig eelt, evt. likdoorn(s), kloven

- Behandelen van schimmelnagels en/of ingroeiende nagels

- Frezen en polijsten van de nagels

- Polijsten van de voet

- Verzorgen van nagels en nagelomgeving

- Desinfecteren van de voeten

- Het aanbrengen van een verzorgende voetcrѐme ter afsluiting

Na deze behandeling zijn uw voeten goed verzorgd.
Een vervolgbehandeling vindt meestal plaats binnen 4-6 weken.

Wat is een likdoorn?
WAT IS EEN LIKDOORN?
Dit is een (meestal pijnlijke)  eelt verdikking  aan de voet. Ze zijn  een dagelijkse kwelling en vaak wordt het lopen hierdoor bemoeilijkt.
Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt (de huid beschermt zichzelf). Door de druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen. Hierdoor wordt het eelt naar binnen gedrukt tegen het periost (beenvlies) aan waar zich veel bloedvaten en zenuwen bevinden die deze pijn veroorzaken.

Behandeling
De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit regelmatig gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en  zelfs verdwijnen mits de oorzaak wordt opgeheven.

Informatie

Een likdoorn ontstaat door hevige eelt vorming op een klein gebied van de huid. De balans tussen huidvorming en afschilfering is verstoord en door plaatselijke druk gaat de verhoorning niet alleen naar buiten, maar wordt als een hoornpit naar binnen gedrukt. De likdoorn kan voorkomen aan de voetzool (teengewrichten, voorvoet, hak) als ook op de strekzijde van de voet (teengewrichten), alsmede aan de zijkanten van de tenen (bv. wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden.


Last van een ingroeiende teennagel?

Laat een nagelbeugel plaatsen!

Wat is een ingroeiende teennagel?
Een ingroeiende nagel komt het meest voor aan de grote tenen. Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken.

De behandeling
Een ingroeiende nagel kan door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi met een frees verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gelegd. Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure bij de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.


Wanneer er geen verbetering optreedt en de pijn aanhoudt of iedere keer terugkomt. Dan kunt u ook een nagelbeugel laten plaatsen door uw pedicure. Daardoor zal u geruime tijd geen last meer hebben van een ingroeiende nagel,omdat deze techniek ervoor zorgt dat de nagel niet meer in de nagelwal groeit en daardoor pijn gaat doen of nog erger een ontsteking veroorzaakt.

kloven

Wat zijn kloven?
Dit is een huidaandoening die als gevolg van drukbelasting optreedt. Het komt veel voor dat door een droge huidstructuur en de aanwezigheid van eelt de huid ter plaatse “openbarst”. Hierdoor ontstaan er soms diepe en pijnlijke kloven. Deze kloven lijken op een kartelige snee in de huid. Deze randen zijn hard terwijl de huid in de diepte dun en kwetsbaar is. Ze gaan makkelijk bloeden.

Behandeling
Om deze kloven te genezen, moet de eeltrand in de lengte richting van de kloof worden verwijderd door middel van snijden en frezen. Zo voorkom je dat de kloof verder wordt opengetrokken. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.
Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.

Advies
Deze eeltranden en kloven intensief met een goed indringende vette crème in te vetten. De huid wordt dan zachter en de scherpe randen kunnen gemakkelijker worden verwijderd en de huid krijgt de gelegenheid te herstellen.

Informatie
Bij misvorming is het mogelijk antidrukmiddelen of orthesen aan te brengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden.  Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Omdat die gevoelig is voor kloofvorming.

overtollig eelt

Wat is eelt?
Eeltvorming  is een natuurlijke reactie van de huid op afwisselende druk. Het is de verhoorning van de opperste laag van de huid, de hoornlaag. Handen en voeten zijn de meest voorkomende plaatsen voor verhoorning.  Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag,  bijvoorbeeld op de bal van de voet en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: de drukpunten. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

Behandeling
Eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen.

Informatie

Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen op teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns. Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eelt vorming aan de tenen te voorkomen. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn

Heeft u last van kalknagels?





Kalknagel/Mycosenagel.
Een kalknagel is een aandoening waarbij een schimmelinfectie in de nagel is ontstaan. Hierbij is de nagel vaak wit of geel verkleurd, verdikt, hobbelig of brokkelig. Soms laat de nagel geheel of gedeeltelijk los. De juiste benaming voor een kalknagel is schimmelnagel of mycosenagel. De benaming ‘kalknagel’ is in de volksmond ontstaan en is eigenlijk onjuist.

Hoe ontstaat een kalknagel?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Besmetting ontstaat door dezelfde schimmelsoort (dermatofyten) die ook voetschimmel veroorzaakt.


Hoe vaak komt het voor?
In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 13% van de bevolking aan schimmelnagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een schimmelinfectie in de nagel wordt groter naarmate men ouder wordt.

Vocht en warmte.
Een schimmel in de nagel kan worden overgedragen op andere personen, bijvoorbeeld door met blote voeten openbare douche- en badruimtes te betreden. Normaal gesproken is een nagel te dik om schimmels door te laten, maar nagels die beschadigd zijn door sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, kunnen toch geïnfecteerd raken. Vocht en warmte geven eenmaal aanwezige schimmels de kans zich dieper in de huid en nagels te nestelen.

Hoe krijg je een "kalk"nagel?

In contact komen met schimmels in bijvoorbeeld zwembaden, sportscholen en sauna´s
Via het passen van schoenen, bijvoorbeeld in een schoenenzaak, via uw gezinsleden, denk aan lakens, douchevloer, handdoeken, de kans dat u hierbij een schimmel oploopt is aanwezig.
Gebruik van gezamenlijke nagelknipper.
Huidaandoeningen zoals psoriasis.
Een traumanagel, dit is een nagel die een    letsel heeft opgelopen en beschadigt is.
Het niet goed afdrogen van de voeten.
Een verminderde weerstand.
Een infectie met schimmels die de kalknagels veroorzaken komen vaker voor aan de teennagels dan aan de vingernagels. De reden is dat de teennagels vaak in een donkere, vochtige en warme omgeving zijn opgesloten (schoenen) dit is voor de schimmel dan ook een perfecte plaats om te gedijen.

Wat kun je eraan doen?

Een schimmelnagel testen.

Gebruik van de HFL FungiCheck.
Zorg dat u er zeker van bent of u een infectie in de nagels heeft of juist niet, zodat u geen onnodige kosten maakt voor allerlei behandelingen en producten die uiteindelijk geen resultaat opleveren.

De FunghiCheck test de schimmelnagels veroorzaakt door Dermatofyten in de nagels omdat deze van buiten uit zich nestelen en zich dus direct in de nagel bevinden. Deze Dermatofyten zijn nummer 1 veroorzaker van schimmelnagels, omdat ze leven van de keratine die in uw nagel aanwezig is.

Behandeling van de schimmelnagel.
HFL solution spray of Funghi Clear
De solution spray pakt in de gehele nagel de infectie aan. Het product komt op de nagels en de omringende huid terecht. Het product dringt door de nagelplaat en huid heen en komt zo bij de matrix van de nagel terecht. Daar ontstaan de nieuwe cellen van de nagel. Dit middel pakt daardoor in de gehele nagel de infectie aan.

Behandeling 2 x daags

Schoenen, sokken, beddengoed en handdoeken, wassen op 60 ℃ graden te wassen.

Gehwohl, Daktarin of Mycosanpoeder.
Schoenen in poederen met een Gehwohl, Mycosan of Daktarin voet & schoenpoeder.

Het zorgt voor een optimaal voet- en schoenklimaat, die de groei van schimmels remt.
Het is ook aan te bevelen voor extra bescherming om ook in uw sokken te strooien.
Gebruik Daktarin/miconazol niet als u de bloedverdunners fenprocoumon of acenocoumarol gebruikt. Overleg altijd met uw apotheek of met uw arts.

Heeft u een schimmelinfectie op de huid, dan kunt u de terbinafine crème of een ander anti mycose middel gebruiken.

Of u kunt de LCN Mycosept foot Quard kopen in mijn praktijk.

1x daags gebruiken.

Ook hiervoor contact opnemen met uw apotheek of huisarts.

Gebruik van Dadi Oil heeft het vermogen om door de nagelplaat heen te dringen en zo het bed epithelium weer elastisch te maken. De olie trekt ook snel de huid binnen wat de druk van de nagelplaat vermindert en daardoor kan de nagelplaat beter bewegen.

Tevens zorgt de Dadi Oil ervoor dat de tunnels in de nagels open blijven waardoor het beter de Solution Spray en de Dadi Oil opneemt. 1 x daags

Nog aanvullende tips:

Om ervoor te zorgen dat je niet opnieuw last gaat krijgen van een kalknagel of dermatofyten infectie, zijn er hieronder nog een paar extra tips.

  • Droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen.
  • Trek dagelijks schone sokken aan.
  • Draag slippers in openbare, vochtige ruimtes zoals zwembaden, douche etc.
  • Sokken en beddengoed 60 ℃ wassen.
  • Nagelschaar/knipper niet delen met iemand anders.
  • Probeer beschadigingen aan de nagels te voorkomen door goede schoenen te dragen.


cosmetische behandeling.

Cosmetische behandeling

Een cosmetische voetbehandeling is een heerlijke ontspannende behandeling en een echte verwennerij.

De behandeling is ook prima te combineren met uw “basis” pedicure behandeling.

Een cosmetische behandeling duurt ca. 60 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

- Een voetenbad met een etherische olie met een ontspannende werking

- Voetpeeling,  het verwijderen van dode huidcellen

- Verkoelend of verwarmend voetmasker, stimuleert de bloedcirculatie ,reinigt en verzorgt de huid

- Nagelstyling  en het lakken van de nagel

- Voet- en onderbeenmassage met een etherische olie


Diabetische voet.

Diabetisch mellitus

Voor mensen met diabetes mellitus is het belangrijk om de voeten regelmatig te laten verzorgen. Mensen met diabetes mellitus hebben een grotere kans op het krijgen van complicaties aan de voeten.

Ik heb een opleiding als medisch pedicure. Deze opleiding is belangrijk voor de mensen met een reumatische en diabetische of oncologische voet. .
De meeste zorgverzekeraars vergoeden een behandeling bij een medisch pedicure tot een bepaald maximum bedrag per jaar.

De behandeling is hetzelfde als de basisbehandeling.

reumatische voet

Reumatische voeten

Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk om een pedicure te zoeken die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen daarvan. Door mijn specialisatie kan ik goede adviezen geven en passende behandelingen geven.

Vergoeding zorgverzekeraars bij reumatische voeten

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een behandeling bij een medisch pedicure tot een bepaald maximum bedrag per jaar. De behandeling is hetzelfde als de basisbehandeling.